Om du har varit med om känslan av att alla i teamet inte är mentalt närvarande i mötet så kan det ju bero på många saker men en anledning kan vara hela mötes upplägget.

Är det måndagsmöte så vet du kanske inte hur helgen har varit för dina kollegor, är det mitt i veckan så kommer de kanske från en stressig situation som mal i deras tankar. Har alla haft det toppen innan ni ses så är det så klart lättare men då kanske de sitter och bubblar av lust att berätta om det istället.

Att slänga upp agendan på skärmen och tro att alla är på banan kan fungera men risken är att du inte får med dig hela gruppen.

Ja men det är ju så ont om tid hela tiden, hur kan jag göra annorlunda tänker du?

Genom att göra en kort incheckning på skalan 1-4, där ett är sämst och fyra är bäst, så rensar ni luften och kan fokusera på agendan sen.

Incheckningen går till så att om jag börjar så säger jag tex: Privat så säger jag 2, pga att familjen är sjuk eller så säger jag bara att privat är det en 2a, punkt. På jobbet är det en 3a, har lite mycket nu men det är ok. Man behöver inte ge en förklaring till sin ”siffra” och ger man det så ska det inte vara en lång utläggning, var och en har bara ett par minuter på sig. Är det så att någon har väldigt låga siffror så bör närmaste chefen följa upp det efter mötet. Första gångerna man gör detta så är det bra om den som håller i mötet öppnar. Den här övningen förutsätter att det finns tillit inom gruppen och finns det inte det så kan övningen vara en hjälp på vägen.

Tar man lite tid i början av mötet till incheckning eller en kort meditation om man har kommit så långt så skapar det ett större fokus på uppgiften och det har man igen under resten av mötestiden. Alternativet kan vara ett team som är splittrade i tanken och som lämnar mötet lika oinsatta som innan av din agenda.

Att göra en incheckning fungerar även utmärkt hemma med familjen, prova så får du se.

Hur gör du och vad är dina bästa tips?

Maila mig gärna på sophie@epiclivingsweden.com

Önskar dig en Epic dag!

Sophie Resare

www.epiclivingsweden.com