Vi har i familjen börjat dricka Chaga eller Sprängticka som den heter på svenska. Det är en svampart som växer på björkar i bland annat norra europa, den är svart och skrovlig. Man kan givetvis plocka den själv, på egen mark eller med markägarens tillstånd, men jag köper den i bitar, finns även i pulverform. Koka en bit i ca tre liter kallt vatten minst 30 minuter, gärna längre, låt svalna och förvara i kylen. Avkoket blir nästan svart som kaffe.
Servera genom att värma avkoket med tex kanel, kardemumma eller vad du tycker om. Jag varierar mellan kanel och mandelmjölk eller rooibos och mandelmjölk. Chagan smakar inte så mycket så det är gott att krydda upp den. Det finns massor med recept på nätet, den passar även bra som bas i smoothies.
Varför ska man då dricka Chaga om den inte ens smakar så mycket? Den är nyttig så klart, innehåller massor med antioxidanter som stärker immunförsvaret och sägs bota/mildra psoriasis och diabetes. Den är också perfekt som kvällsdryck då den är helt koffeinfri.