Du har säkert sett det skrivet eller hört det många gånger ”Ät bra mat” men vad betyder det egentligen och vad vill avsändaren säga?

Hur vet du att mat som är bra för mig också är bra för dig? Är bra mat för en Asiat bra mat för en Nordbo? Om du tänker på hur våra förfäder levde och åt så fick de hålla tillgodo med det som naturen utanför bjöd och så var det tills inte allt för länge sen. Bananer exempelvis var inte alls vardagsmat när mina föräldrar växte upp på 40-talet, inte heller halv- & helfabrikat och läsk, glass och godis serverades endast vid särskilda tillfällen.

Världens skafferi

Idag har vi tillgång till hela världens skafferi och det är fantastiskt på många sätt. Att vi har det här utbudet betyder dessvärre inte att vi alltid mår så bra av att ta det till oss på det sätt som man gör i råvarans hemland. Våra kalla vintrar påverkar många av oss på så sätt att många av oss behöver mer protein för att hålla uppe värmen och energinivån i kroppen. För att hitta rätt här behöver du utvärdera vad som passar just dig för jag kan inte anta att det jag mår bra av ger dig rätt förutsättningar. Om du är intresserad av att veta mer om de här bitarna så hör gärna av dig till mig.

För att återgå till rubriken ”Ät bra mat” så är den uppmaningen ganska frustrerande för många har jag förstått genom de samtal jag har med klienter. Vi ska inte komplicera saker och verkligen inte maten, KISS metoden passar bra på det mesta och även här dvs Keep It Simple Stupid.

 

”Bra mat är mat som du vet vad den innehåller och bra råvaror ser ut som man förväntar sig att de ska göra. ”

 

Bra mat enligt mig är:

Mat som du lagar själv eller som lagas i ditt hem, den vet du vad den innehåller.

Mat som du lagar själv kommer inte att innehålla konserveringsmedel.

Mat som du lagar själv kommer inte att innehålla ingredienser som du inte ens kan uttala.

Mat som du lagar själv kommer inte att vara friterad varje dag.

Mat som du lagar själv kommer aldrig att innehålla samma stora mängd salt och socker som hel- & halvfabrikat gör.

Livsmedel har en innehållsförteckning där huvudråvaran står först då ingredienserna står uppräknade i fallande skala. En apelsinjuice som inte har apelsin som första ingrediens går direkt bort samma med en korv med märkligt låg kött procent. Ju färre ingredienser desto bättre.

Att laga mat från grunden behöver inte ta lång tid, laga en större mängd när du håller på så har du till nästa dag eller frys in. Låter som en jobbig klyscha jag vet, men det fungerar. Soppan du gjorde igår kan bli till sås idag och finns det kvar blir den en bas i en gryta imorgon. Använd KISS-metoden!

Jag ser fram emot dina tankar och reflektioner i ämnet.

Önskar dig en fortsatt epic dag!

Sophie Resare

sophie@epiclivingsweden.com

Sophie Resare är Beteendevetare, Holistic Lifestyle Coach samt Diplomerad Kostrådgivare på Epic Living Sweden, hon driver även podcasten Epic Lifestyle på Acast och iTunes www.epiclivingsweden.com  www.acast.com/epiclifestyle